‘Blurring’ is de nieuwe trend op horecagebied. Het betekent dat het verschil tussen winkels en restaurants vervaagt: in supermarkten kan je een hapje eten en in een restaurant neem je een flesje mee naar huis.
Supermarkten zoals de Jumbo experimenteren met voedsel dat consumenten ter plekke kunnen opeten. Het omgekeerde geldt voor restaurants, waar gasten graag lekkere producten kopen om mee naar huis te nemen.
En die producten moeten steeds vaker lokaal zijn, wat mogelijkheden biedt voor kleine ondernemers. Je ziet kleinere producenten die jam en kaas maken ook op de grote beurs staan. Zij verkopen hun producten in een klein standje en denken toch de markt te kunnen veroveren op deze manier. De tijd is er rijp voor, zeggen ze, tegen verslaggever Maarten Veeger die een kijkje nam op de Horecava in Amsterdam.
Hij liep over de vakbeurs om al die kleine stands te verkennen, zo zag hij Hollandse quinoa, bio-kaas en bonbons uit Twente.
Deze trend wordt aangevoerd door jongeren, zegt Jan-Willem Grieving, directeur van het Foodservice Instituut. “Zij gaan vaker buiten de deur eten. Dat betekent dat bedrijven zich daarop aanpassen en zich hipper gedragen”, zegt hij.
Dus kopen zij in waar de jonge doelgroep het graag wil: bij kleine, lokale producenten. “Die hebben dus ook een beetje de wind in de zeilen”, zegt hij.
Toch zijn niet alle nieuwe producten ‘slow-foods’ en komen ze bij je om de hoek vandaan. Je ziet ook een contra-tendens: voedsel dat zo snel als het maar kan, bereid wordt, zag Veeger.
Hij spotte bijvoorbeeld Pasta Paolo, de producent van een apparaat dat pasta onder hoge druk kan koken. Daardoor is het niet in 10 minuten, maar in 1,5 minuut klaar. Een nieuw soort fastfood, noemt het bedrijf het.
De Italianen zouden het een doodzonde vinden, denkt Veeger, die jarenlang werkzaam was als Italië-correspondent. “Maar deze Liechtensteinse uitvinding verwacht in Noord Europa wel hoge ogen te gooien.”
Bron • RTL Z