Aanbod beschikbare bedrijfsruimtes neemt bijna kwart af in 2016

Windows of Skyscraper Business Office

Het aanbod van bedrijfsruimtes is het afgelopen jaar afgenomen. Het aantal voor verkoop en verhuur beschikbare vierkante meters daalde met 24 procent naar bijna 4,4 miljoen.

Dat blijkt donderdag uit een rapport van vastgoedorganisatie Dynamis. Het makelaarskantoor analyseerde het aanbod van bedrijfsruimtes in 28 regio’s.

De daling in de vier grote steden is groter. Utrecht is daar een uitzondering op, daar nam de beschikbare bedrijfsruimte juist toe.

Toenemende vraag

De belangrijkste oorzaak van de afname is een toegenomen opname van bedrijfspanden. Met name in de logistieke sector waren bedrijfspanden gewild.

Bedrijfsruimtes van onder de 500 vierkante meter waren geliefd in de bouwsector. Hierdoor ontstond er in sommige regio’s zelfs schaarste van dit type, met een toenemende prijs als gevolg.

Panden van tussen de 2.000 en 5.000 vierkante meter waren duidelijk minder gewild.

Woningvoorraad

Naast de toenemende vraag vanuit bedrijven, daalde het aantal beschikbare bedrijfsruimtes ook doordat bedrijventerreinen vaker worden gebruikt om de bestaande woningvoorraad uit te breiden. Vooral in Amsterdam is deze tendens zichtbaar.

Vooruitzicht

Het aantal bouwvergunningen van bedrijfshallen steeg vorig jaar met 65 procent ten opzichte van een jaar eerder. Een grootschalige investering van Danone Nutricia in een fabriek voor babymelk droeg daar grotendeels aan bij.

De economische vooruitzichten voor de bedrijfsruimtemarkt zijn gunstig, concludeert Dynamis. Een toenemende vraag wordt deels opgevangen door het huidige aanbod, maar er is ook kans dat er dit jaar vraag komt naar nieuwbouw.

Eind februari bleek nog dat de prijzen van bedrijfsruimten het prijsniveau van het jaar 2000 overstijgen. Kantoren en winkelruimten zitten daar nog onder.