Restaurants niet blij met Iens.nl: ‘Kost tienduizenden euro’s’

Boekingssites rekenen te hoge bemiddelingskosten, vindt Koninklijke Horeca Nederland. Een kleine rondvraag onder restaurants die bij Iens.nl aangesloten zijn, levert hetzelfde resultaat op. Geen van de acht ondernemers die wij spraken was positief. “Ik heb echt een broertje dood aan dit soort sites”, zegt één van hen.

Iens is de grootste online boekingssite voor restaurants. De database telde in oktober in totaal 22.000 restaurants, waarvan zo’n 3750 direct te reserveren zijn. De vermelding op de site is gratis. Er wordt commissie berekend over de couverts (hoofdgerechten) die via het reserveringssysteem worden geboekt.

‘Veel te duur’

De restauranthouders die RTL Z sprak en gebruik maken van de reserveringstool betalen 1,50 tot 2 euro per hoofdgerecht aan de reserveringssite. Daarnaast betalen ze maandelijks een standaardtarief van 29 euro voor een gewoon account of 69 euro voor een pro-account. Dat laatste account heb je volgens de restauranthouders nodig om de reserveringen goed te managen.

Maar 69 euro is veel te veel, vinden de horecaondernemers. “Onze gerechten kosten 8 tot 10 euro, reken maar uit”, zegt een filiaalhouder die liever anoniem wil blijven.

‘Gemiddeld 47.000 euro per jaar kwijt aan iens.nl’

Op Iens.nl wordt benadrukt dat de dienst helpt bij het vullen van onbezette tafels. Het levert klanten op, maar de ondernemers voelen zich vooral gedwongen om mee te doen aan de site. “Het is je eigen keuze, maar het publiek kijkt helaas alleen maar naar dit soort sites”, zegt Dennis Martherus van BasQ Kitchen in Rotterdam.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het argument dat de reserveringssite nieuwe klanten oplevert ’te gemakkelijk’. “Gemiddeld is een restaurant zo’n 47.000 euro per jaar hieraan kwijt”, zegt woordvoerder Joris Prinsen. Hij hield daarbij in zijn berekening rekening met een restaurant dat gemiddeld 200 zitplaatsen heeft. Drie dagen per week zijn daarvan 50 plekken bezet via Iens.nl. Drie andere dagen zo’n 100 plaatsen. Om aan dit bedrag te komen wordt er per couvert 2 euro afgedragen aan Iens.nl.

Iens is het niet eens met deze berekening en vindt het “totaal onrealistisch en onjuist”. “Pak 2 tot 3 procent hiervan en je komt in de buurt. Dit artikel is schadelijk voor ons merk”, reageert algemeen directeur Niels Keizer op deze uitspraak van KHN.

‘Je wordt gedwongen meer producten af te nemen’

De omzet in de sector steeg het afgelopen jaar wel: van 17,2 miljard euro naar 18,2 miljard. Toch zou de omzet per bedrijf zijn gedaald als gevolg van de hoge tarieven die bemiddelaar rekenen. “Door onze transparante aanpak hebben restaurateurs zodoende volledige controle over de kosten”, zegt Iens.nl over de kosten.

Zo is er kritiek op de wijze waarop restaurants ‘gerankt’ worden in de zoekresultaten. “Ze komen steeds met acties. Als je daar niet aan meedoet, kom je onderaan een lijstje. Je wordt figuurlijk gedwongen om meer producten van hun af te nemen”, zegt Martherus. “We hebben twee keer een Bib Gourmandgekregen, maar daarvan zie je weinig terug in de positie van de zoekresultaten.” Iens.nl zegt na specifieke vragen hierover alleen dat de rangschikking wordt gemaakt op basis van de selectiecriteria van de consument.

‘Verhouding tussen prijs en kwaliteit onvoldoende’

De gesproken ondernemers hebben naast de hoge prijs ook veel kritiek op de service die geboden wordt. “Voor zo’n prijs mag die wel wat hoger zijn”, zegt één van de anonieme ondernemers. “Zo duurt het heel lang voordat recensies in behandeling zijn genomen en op de site staan. Datzelfde geldt voor mijn reactie daarop. Daar gaan dagen overheen.”

“Reserveringen worden automatisch bevestigd zonder dat wij ertussen zitten. Het kan dus gebeuren dat mensen boeken terwijl we vol zitten. We regelen het altijd wel, maar het zou fijn zijn als we eerst even naar een reservering kunnen kijken”, zegt ondernemer Frans van restaurant Ginger Amsterdam. Iens.nl laat in een reactie weten dat restaurateurs zelf verantwoordelijk zijn voor juist instellen van hun online beschikbaarheid.

‘Bel gewoon even’

Wat is dan de oplossing? Gewoon bellen of op de eigen site boeken, zeggen alle ondernemers. “Het werkte tientallen jaren, dus waarom nu niet?”, vraagt Martherus zich af.

Toezichthouder ACM zegt de ontwikkelingen rond boekingssites goed in de gaten te houden. Iens.nl zegt daarvoor open te staan en benadrukt een aantal keer in de schriftelijke reactie een transparante organisatie te zijn.

Bron • RTL Z